Kennisbank

Home
Domeinnamen

Hosting

E-mail

Control Panel

Veiligheid

Administratie

Wat is een SPF record?

Binnen de DNS zone van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit kennisbank artikel leggen we uit wat een SPF record is. 

SPF is de afkorting van Sender Policy Framework. Deze techniek wordt gebruikt om e-mail veiligheid te verbeteren. 

Veel spamfilters gebruiken manieren om e-mail wel of niet te markeren als spam. Een onderdeel daarvan is de controle op de aanwezigheid van een SPF record. Dit is een DNS record (TXT-record) waarin aangegeven staat welke servers geautoriseerd zijn om e-mail te mogen versturen vanaf een domeinnaam. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: 

v=spf1 include:spf.spamcluster.nl a -all
In bovenstaand voorbeeld geven we aan dat ons inkomende en uitgaande spamfilter-cluster geautoriseerd is om e-mail te mogen versturen vanaf een domeinnaam. Wanneer spamfilters dan e-mail ontvangen vanaf een andere server, dan kunnen ze deze als spam markeren. 

Omdat je erg punctueel moet zijn bij SPF records is het goed om deze altijd te controleren op onjuistheden. Een typefout kan ervoor zorgen dat je alle uitgaande e-mail tegenhoudt of juist openstelt voor spammers. Een goede manier om een SPF record aan te maken is middels de website spfwizard.net

Wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld Gmail, Mandrill, Microsoft Exchange, etc. dan wordt er bij de configuratie vaak in tekstvorm voorgeschoteld welk SPF record men dient toe te voegen.Adresgegevens
Kerkstraat 14
5427 BC BOEKEL

BTW nummer & KVK
NL8612.464.21.B01
78 05 0227

Bankgegevens
Rabobank Uden-Veghel
IBAN : NL65 RABO 01633 77 634